Merkur predstavlje komunikaciju, Kartezijski I logičan duh.

Merkur u Blizancu

Osoba ima brz I budan um. Prijemčiva je za dulja istraživanja. Voli promjene I putovanja, uvijek je u potrazi za novostima. Voli se kretati. S lakoćom se snalazi u svijetu riječi. Voli pisati.

Slabosti: može skrenuti u krajnosti, mentalna naprezanja.

Merkur u VI

Medicinska struka. Uslužna I ljubazna narav. Pronalazi sebi slične srodne duše na poslu, ili (ako ne) kroz obiteljske kontakte.

-53 Square Mjesec - Merkur

Osoba je sretna u svom izmišljenom svijetu, pa stoga nije sretna nigdje, zato što nikad ne nalazi svoj idealni svijet – to uzrokuje mnoge promjene, nestabilnost, a također I nemir. Lažljiva je, ogovara I uvijek ostavlja mogućnost da kritizira. Njene izmišljotine je na neki način spašavaju. Ako drugi aspekti ne govore protiv, može se razviti u vrlo dobrog romanopisca.

473 Conjunction Merkur - Venera

Osoba gleda vedriju stranu života: vedra je spremna na dogovore, optimistična, društvena. Voli govoriti I pisati, te obje te stvari radi čarobno I s umjetničkim darom. Njena intelekutalna zadovoljstva su pod utjecajem njenih osjećaja. Zaljubljiva je I senzualna. Voli ljepotu, umjetnosti, a voli I putovati.

-118 Square Merkur - Jupiter

Osoba je neozbiljna I nerazborita. Nedostaje joj osjećaj za prosuđivanje, puna je vlastite važnosti. Ima teškoća da ostvari svoje planove zato jer joj nedostaje bistrine I zato što procjenjuje svoje kvlitete većim nego što ustvari jesu.

62 Trine Merkur - Pluton

Osoba ima veliku moć opažanja I brzo prozire situaciju. Vješta je, suptilna I kritična.

-31 Opposition Merkur – Podznak

Voli kritizirati I ogovarati. Učestalo diskutira, nervozan (nervozna) je, a I nemiran (nemirna). Previše pridaje pažnju verbalnoj bitci, a voli I provocirati.