Merkur predstavlje komunikaciju, Kartezijski I logičan duh.

Merkur u Vagi

S velikim zamislima osoba procjenjuje I važe stvari. Zbog dobre prosudbe zna se jasno izraziti. Prije nego što uspostavi svoje mišljenje, ona sasluša ponuđena mišljenja drugih ljudi I može ih usporediti, sve dok ne izloži vlastito mišljenje.

Slabosti: osoba je bezbrižna I flegmatična. Suprug(a) može biti nevjeran (nevjerna). Partnerski odnosi mogu biti neučinkoviti I nedosljedni.

Merkur u X

Njegov (njen) dom I udobnost su jedine važne stvari za njega (nju). Osoba je inteligentna I izražava se s lakoćom I uvjerljivo. Lako drži konce u svojim rukama I dovršava svoje aktivnosti. Zbog poslovnih razloga često mijenja boravište ili dom.

-11 Square Mjesec - Merkur

Osoba je sretna u svom izmišljenom svijetu, pa stoga nije sretna nigdje, zato što nikad ne nalazi svoj idealni svijet – to uzrokuje mnoge promjene, nestabilnost, a također I nemir. Lažljiva je, ogovara I uvijek ostavlja mogućnost da kritizira. Njene izmišljotine je na neki način spašavaju. Ako drugi aspekti ne govore protiv, može se razviti u vrlo dobrog romanopisca.

55 Trine Merkur - Jupiter

Osoba je inteligenta I ima velike ideje: tolerantna je I ima jak osjećaj za pravdu. Prosudba joj je dobra I stoji s nogama čvrsto na zemlji. Ima dar brbljanja I voli govoriti, a također voli I literaturu. Obrazovana je I normalno će uspjeti u društvu.

-13 Square Merkur - Pluton

Osoba je nestrpljiva, a ponekad I nepodnošljiva. Voli osporavati stvari I razdražljiva je. Njeni argumenti su glasni I živahni.

141 Sextile Merkur - Podznak

Osoba je inteligentna s brzim I živahnim refleksima. Preokupirana je svojim krugom, voli izmjenjivati ideje sa svojim prijateljima, no također I sa strancima. Otvorene je prirode, lako izlazi (na kraj) s drugima.