Merkur predstavlje komunikaciju, Kartezijski I logičan duh.

Merkur u Vodenjaku

Voli sve što je novo I originalno. Osoba je pravi inovator. Jako cijeni nezavisnost I slobodu. Ona inicira projekte, individualist je, idealist I ima humana načela. Uživa u intelektualnim diskusijama.

Slabosti: polemizira, prepire se I ekscentrična je.

Merkur u XI

Ima mnogo prijatelja. Voli inteligentne I kultivirane ljude s kojim može voditi verbalne bitke. Voli debate I beskonačne diskusije. Voli se družiti s mlađim ljudima, prijatelji joj dolaze I odlaze.

648 Conjunction Mjesec - Merkur

Osoba dobro prosuđuje I ima dobro pamćenje. Inteligentna je, maštovita, živahna I stalno se razvija tokom života. Izražava se s lakoćom. Ima talent za učenje stranih jezika.

327 Conjunction Merkur - Jupiter

Osoba je inteligenta I ima velike ideje: tolerantna je I ima jak osjećaj za pravdu. Prosudba joj je dobra I stoji s nogama čvrsto na zemlji. Ima dar brbljanja I voli govoriti, a također voli I literaturu. Obrazovana je I normalno će uspjeti u društvu.

257 Conjunction Merkur - Saturn

-57 Square Merkur - Uran

Voli polemirzirati, kritizirati I iznad svega, osporavati stvari. Osobi nedostaje diplomacije I sklona je rasipati energiju. Ne može ostati na jednom mjestu, voli promjene, čak I ako to znači nazadovanje u njenoj profesionalnoj karijeri.