Merkur predstavlje komunikaciju, Kartezijski I logičan duh.

Merkur u Ovnu

Zna se raspravljati, svađati, voditi žučne diskusije, a zna I odgovoriti. Ovaj živahni um brzo shvaća I razumije situaciju u kojoj se zatekne. Vrlo je snalažljiv I sposoban.

Slabosti: naglost, nepromišljenost, naprasitost, mrzovolja. Osoba je nestrpljiva I zna prenagliti, što je dovodi u probleme zbog nedostatka predviđanja prije djelovanja.

Merkur u III

Duboka učenja. Prilagodljiv. Privlače ga umjetnosti I pisanje. Zna kako podijeliti I izložiti ideje. Zbog profesije je često u pokretu. Može lako ispeglati stvari u frci – snalažljiv je u svakom pogledu.

191 Sextile Mjesec - Merkur

Osoba dobro prosuđuje I ima dobro pamćenje. Inteligentna je, maštovita, živahna I stalno se razvija tokom života. Izražava se s lakoćom. Ima talent za učenje stranih jezika.

303 Conjunction Merkur - Venera

Osoba gleda vedriju stranu života: vedra je spremna na dogovore, optimistična, društvena. Voli govoriti I pisati, te obje te stvari radi čarobno I s umjetničkim darom. Njena intelekutalna zadovoljstva su pod utjecajem njenih osjećaja. Zaljubljiva je I senzualna. Voli ljepotu, umjetnosti, a voli I putovati.

-76 Square Merkur - Saturn

Osoba je rezervirana, konzervativna, ambiciozna I tvrdoglava. Sporo razmišlja I ima probleme kad se treba izraziti. Društeni uspjeh dolazi sporo I uz muku, no ona se ne predaje lako. Strpljiva je.